Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august Victor Hugo, Mizerabilii

Victor Hugo, Mizerabilii

Victor Hugo, Mizerabilii, 3 volume, Traducere de Nicolae Constantinescu, Editura Adevărul, 2011, Vol. 1: 512 p.; Vol. 2: 544 p.; Vol. 3: 528 p.

Victor Hugo (26 februarie 1802 – 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg și romancier francez. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.

Bătălia de la Waterloo şi înfrângerea lui Napoleon, Parisul cuprins de frământări sociale, baricadele revoluţionarilor, ocnele răsunând de vaietele condamnaţilor, personaje care fac istorie – Fantine, Cosette, Jean Valjean, Gavroche –, într-un roman în care se împletesc dragostea şi ura, setea de răzbunare şi iertarea, tragismul şi violenta, istoria şi legenda.

De la nefericita recidivă a ocnaşului Jean Valjean la răscumpărarea greşelilor acestuia, de la copilăria îngrozitoare a Cosettei la povestea ei de iubire cu Marius, de la figura sacrificială a lui Fantine la sinistrul Javert, romanul analizează esenţa binelui şi a răului şi ne serveşte o lecţie de umanitate.

„Am nimicit fatalitatea umană, scria Hugo, condamn sclavia, alung sărăcia, instruiesc ignoranţa, vindec bolile, luminez noaptea, urăsc ura […] Ăsta sunt şi de-asta am scris Mizerabilii.”

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here