Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august Thomas Hardy, Doi ochi albaştri

Thomas Hardy, Doi ochi albaştri

Thomas Hardy, Doi ochi albaştri, Traducere de Letiţia Lazăr, Editura Adevărul, 2012, 432 p.

Thomas Hardy (2 iunie 1840 – 11 ianuarie 1928) a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele Tess și Departe de lumea dezlănțuită. Hardy s-a născut într-o familie în care tatăl era un zidar şi constructor local iar mama o femeie educată şi ambiţioasă, care a contribuit la educaţia fiului ei până la împlinirea vârstei de 16 ani, când a devenit ucenicul unui arhitect local. În decembrie 1927, Hardy a făcut o infecţie la plămâni şi a murit în ianuarie 1928, după ce a dictat ultimul său poem soţiei, pe patul morţii. Înmormântarea sa a fost un eveniment controversat: familia şi prietenii au dorit ca locul de veci să fie în satul natal Stinsford, dar executorul său a insistat să fie la Poets’ Corner (Colţul Poeţilor, o secţiune de la Westminster Abbey, unde se află urnele a numeroşi poeţi şi scriitori britanici). S-a ajuns la un compromis în urma căruia inima i-a fost îngropată la Stinsford, alături de Emma, iar cenuşa a fost depusă la Colţul Poeţilor din Catedrala Westminster. Evenimentele din majoritatea operelor sale se desfășoară în comitatul semi-imaginar Wessex și sunt marcate de descrieri poetice și fatalism. Prin opera sa, caracterizată prin studiul amănunțit al caracterelor și ambianțelor, simpatie umană pentru eroi, prin viziunea fatalistă și pesimistă, se opune convenționalității epocii victoriene.

Frumoasa Elfride, personajul principal, este prinsă fără voia ei într-un triunghi amoros. Tânăra trebuie să aleagă între doi pretendenţi foarte diferiţi din toate punctele de vedere: Stephen Smith, sărac, dar plin de vise si energie şi Henry Knight, un londonez respectabil şi înstărit.

Scris într-un moment crucial în viaţa lui Hardy, Doi ochi albaştri exprimă în mod direct, mai mult decât oricare alt roman al său, evenimentele şi trăirile autorului care l-au determinat să se dedice în totalitate carierei literare. Romanul descrie frământările tinerei, conștientă de așteptările parinţilor, normele sociale şi propriile impulsuri şi dorințe.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here