Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august James Joyce, Portret al artistului în tinereţe

James Joyce, Portret al artistului în tinereţe

James Joyce, Portret al artistului în tinereţe, Editura Adevărul, 2011, 256 p.

James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941) a fost un prozator şi poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX-lea. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinereţe (1916), Ulise (1922) și Veghea lui Finnegan (1939). A mai scris nuvele (Oameni din Dublin, 1914), poezii (Muzică de cameră, 1907; Poezii de doi bani fiecare, 1927) şi o piesă de teatru (Exilaţi, 1918). Criticii îl așează astăzi în fruntea modernismului anglo-saxon, alături de T. S. Eliot, Virginia Woolf şi Ezra Pound.

Capodopera autobiografică Portret al artistului în tinereţe, publicată în 1916, este o naraţiune în cinci părţi ce transpune frământările copilăriei şi adolescenţei lui Joyce.

Toate aceste trăiri sunt transferate personajului principal pe care-l numeşte Stephen Dedalus. Simbolica numelui e transparenţa: Stephen îl evocă pe Sfântul Ştefan, primul martir al creştinismului, ca o emblemă a jertfei de sine pe care o presupune creaţia artistică; iar Dedalus trimite la eroul din mitologia greacă, Dedal, care reuşeşte să zboare din labirint cu ajutorul unor aripi din ceară.

Portret al artistului în tinereţe este un roman al cărui stil este unic, dar care poate fi citit cu uşurinţă de majoritatea cititorilor, un roman care nu provoacă cititorul aşa cum face Ulise, dar de care acesta din urma se leagă.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut Carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here