Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august Ilf şi Petrov, Viţelul de aur

Ilf şi Petrov, Viţelul de aur

Ilf şi Petrov, Viţelul de aur, Traducere de I. Flavius şi M. Leicand, Editura Adevărul, 2011, 400 p.

Ilia Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Feinzilberg, 15 octombrie 1897 – 13 aprilie 1937) și Petrov (pseudonimul lui Evghenii Petrovici Kataev, 13 decembrie 1903 – 2 iulie 1942) au fost doi scriitori ruși satirici, care au colaborat la o serie de romane, povestiri, foiletoane și schițe satirice. În cele mai valoroase scrieri ale lor – Douăsprezece scaune (1928) și Vițelul de aur (1931) – cei doi autori critică birocrația, lăcomia, noii profitori din perioada NEP-ului.

Cei care au citit Douăsprezece scaune nu trebuie să rateze cu nici un chip întâlnirea cu un nou roman, la fel de amuzant, marca Ilf şi Petrov: Viţelul de aur.

Pe jumătate anarhist, pe jumătate Don Quijote, celebrul „combinator” Ostap Bender, împreună cu tovarăşii lui, porneşte într-o nouă aventură care-l poartă de-a lungul şi de-a latul ţării pe urmele milionarului Alexandr Koreiko şi a unui milion de ruble dosit într-o servietă. Căutările lor haotice, punctate de episoade de un haz nebun (un concurs interplanetar de şah, un raliu automobilistic, o asociaţie de colectare a coarnelor de bou) şi conduse după scenarii absurde pline de scheme şi tertipuri menite să abată atenţia vigilentelor organe de miliţie, te prind fără putinţă de scăpare de la primele până la ultimele rânduri. Un roman inegalabil, amuzant, ironic, spumos, la fel de „adevărat” astăzi ca în ziua publicării.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here