Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august Henry James, Portretul unei doamne

Henry James, Portretul unei doamne

Henry James, Portretul unei doamne, 2 volume, Traducere de Cristina Jinga, Editura Adevărul, 2012, Vol. 1: 368 p.; Vol. 2: 352 p.

Henry James (15 aprilie 1843 – 28 februarie 1916), fiu al lui Henry James Sr., frate al filosofului și psihologului William James, respectiv al memorialistei Alice James, a fost un romancier, critic literar, dramaturg și prozator american de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. James și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în Europa, în special în Anglia, devenind spre sfârșitul vieții sale cetățean britanic.

Portretul unei doamne a fost publicat pentru prima dată în 1881 şi reprezintă unul dintre cele mai populare şi mai de succes romane ale cunoscutului autor american Henry James.

Portretul unei doamne este una dintre cele mai reprezentative scrieri ale sale, în acest sens, situând-o în centrul acţiunii pe Isabel Archer, o tânără originară din Albany care, venind în vizită pe bătrânul continent European, îşi aduce cu sine şi bunul ei cel mai de preţ – spiritul neînfrânt în neobosita luptă pentru propria independenţă. Succesul romanului este incontestabil, dovada fiind ecranizarea din 1996, în regia lui Jane Campion, având-o în rolul principal pe Nicole Kidman. Filmul a avut două nominalizări la Oscar şi o nominalizare la Globul de Aur.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here