Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august D. H. Lawrence, Şarpele cu pene

D. H. Lawrence, Şarpele cu pene

D. H. Lawrence, Şarpele cu pene, Traducere de Antoaneta Ralian, Editura Adevărul, 2012, 528 p.

David Herbert Richards Lawrence (11 septembrie 1885 – 2 martie 1930) a fost un scriitor englez. Opera sa este puternic influențată de psihanaliza freudiană, care exprimă conflictul dintre instinct și intelect, revolta împotriva supraevaluării spiritualului și reprimării senzualității naturale, ca manifestări puritane, pledând pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului, întrevăzut ca o forță sacră a vieții, printre valorile esențiale ale umanității.

Şarpele cu pene este un roman al ritualurilor şi al dragostei, acţiunea desfăşurându-se în Mexic în deceniul doi al secolului al XX-lea. Este de fapt povestea lui Kate Leslie, o poveste deopotrivă frumoasă, dar şi incitantă, a unei irlandeze fascinată şi şocată de vraja Mexicului, care tânjeşte după meleagurile irlandeze, dar fiind incapabilă să plece.

Respingând acea imagine americanizată a Mexicului oferită turiştilor, Kate este atrasă de o mişcare revoluţionară construită în jurul zeului precreştin al Mexicului, şarpele înaripat Quetzalcoatl. Din pricina educaţiei occidentale, Leslie se arată la început ostilă realităţilor mexicane, dar încet-încet se vede obligată să abandoneze multe dintre concepţiile sale despre dragoste, conducere şi religie – exact acele aspecte fundamentale ale vieţii pe care Lawrence le consideră pervertite de către omul modern.

Şarpele cu pene evocă nu doar lumea subterană a instinctelor, ci şi dramatica existenţă cotidiană a Mexicului, aşa cum se întâmplă în faimoasa descriere a unei furtuni sau a coridei cu care se deschide romanul.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here