Acasă O carte pe zi O carte pe zi – aprilie 2014 Stephen King, Turnul întunecat 5: Lupii din Calla

Stephen King, Turnul întunecat 5: Lupii din Calla

Stephen King, Turnul întunecat 5: Lupii din Calla (Titlul original: Wolves of the Calla), Traducere de Ruxandra Toma, Editura Nemira, 2013, 736 p.

Stephen King s-a născut în Portland, Maine, în 1947. A urmat cursurile Universităţii Maine din Orono. În timpul facultăţii a publicat primele sale povestiri în revista Maine Campus, unde a ţinut şi o rubrică permanentă. A îndrăgit matineele anilor ’50, unde se proiectau în special filme de groază şi SF.

În 1960, Stephen King l-a descoperit pe H. P. Lovecraft, care a avut o influenţă decisivă asupra carierei sale. Acesta a fost momentul în care marele autor a început să scrie poveşti la o maşină de scris căreia îi lipsea tasta „N”, pe care o vom întâlni mai târziu în Misery.

Din 1975, Stephen King îşi va consacra viaţa exclusiv creaţiei literare şi, într-o mai mică măsură, producţiei cinematografice. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate.

„Seria Turnul întunecat este mai mult decât ambiţioasă: îmbină stiluri diferite de naraţiune, de la legendele ciclului arthurian la westernul de tip Sergio Leone şi SF-ul apocaliptic. Mai mult, este o transpunere a infinitului univers din literatura lui Stephen King într-un singur univers.” (The New York Times)

„Am scris atâtea romane şi povestiri, încât aş putea umple un sistem solar al imaginaţiei, dar povestea lui Roland este, pentru mine, planeta Jupiter, o planetă care le umbreşte pe toate celelalte… un spaţiu cu o atmosferă stranie, cu peisaje nebuneşti şi o forţă gravitaţională sălbatică. […] Am ajuns să înţeleg că lumea (sau lumile) lui Roland conţin, de fapt, toate celelalte lumi pe care le-am creat…” (Stephen King)

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here