Acasă O carte pe zi O carte pe zi – aprilie 2014 Mareşali ai României

Mareşali ai României

Corneliu Andone, Ion Giurcă, Florian Tucă, Marian Moşneagu, Vasile Popa, Mareşali ai României, coordonatorul lucrării: Teodor Frunzeti, Editura RAO, 2013, 368 p.

O carte unicat în literatura română de specialitate, necesară şi de mare interes.

Autorii şi-au propus să adune într-un singur volum informaţii relevante despre viaţa şi cariera militară a celor care în armata noastră au deţinut cel mai înalt grad, care s-a acordat şi se acordă şi astăzi numai pentru activitate pe timp de război. Luminile şi umbrele acestor personalităţi politice şi militare, care în perioade diferite şi-au unit destinul cu cel al instituţiei militare subliniază, de fapt, cât de importantă este în istoria naţiunii române instituţia care i-a asigurat perenitatea şi căreia îi dedicăm această carte: Armata Română.

Demnitatea de mareşal este o realitate a istoriei universale şi naţionale, cu o vechime de aproape un mileniu, cu aspecte comune şi specifice, apărute din necesitatea de a diferenţia oamenii aflaţi în funcţii de răspundere, de a-i aduce în atenţia opiniei publice şi de a-i evidenţia prin însemnele atribuite. Este o demnitate care a fost acordată din raţiuni politice, cu scopuri bine gândite pe termen scurt, mediu şi lung, în virtutea cutumelor caselor regale şi imperiale. Gradul militar de mareşal are o cu totul altă conotaţie, legată sau nu de factorul politic, şi a fost creat special pentru a fi acordat generalilor care comandau sau au comandat mari grupări de forţe şi au obţinut victorii de răsunet, au adus inovaţii în arta militară.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here