Acasă O carte pe zi O carte pe zi – aprilie 2014 Henryk Sienkiewicz, Quo Vadis

Henryk Sienkiewicz, Quo Vadis

Henryk Sienkiewicz, Quo Vadis, 2 volume, Traducere de Stan Velea, Colecţia „Biblioteca Adevărul 101”, Editura Adevărul, 2011, Vol. 1: 336 p.; Vol. II: 304 p.

Henryk Sienkiewic (n. 5 mai 1846 – d. 15 noiembrie 1916), jurnalist şi scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel, în 1905. Motivaţia Juriului „Nobel” a inclus „meritele excepţionale ca scriitor epic”. Scriitorul polonez a fost cunoscut şi ca nuvelist, fiind considerat unul dintre cei mai mari prozatori polonezi ai tuturor timpurilor. Destinul său a fost marcat de frământările istoriei – şi-a pierdut fratele, în 1871, în războiul franco-prusac. Fascinat de romanele istorice şi de portretele cavalerilor, Sienkiewicz nu este un elev model. Ca student, schimbă Facultatea de Drept cu cea de Medicină, pentru ca, în cele din urmă, să-şi încheie studiile la Filologie. Ca jurnalist, colaborează la Gazeta Polska.

În 1876, împreună cu câţiva prieteni, pleacă în California să înfiinţeze o fermă. Contactul cu „visul american” îl face să-şi nuanţeze opiniile despre „lumea nouă”, civilizată. Sienkiewicz este revoltat de politica de exterminare a indienilor şi de dramele imigranţilor polonezi. Această revoltă îi devine, deopotrivă, sursă de inspiraţie, iar tragedia indienilor îi stârneşte trimiteri la situaţia în care se afla poporul său după dezmembrarea Poloniei. Întorcându-se în ţară, în 1878, începe să scrie trilogia Prin foc şi sabie. Debutul său literar este un succes fulminant, dar, în acelaşi timp, este criticat pentru romanţarea istoriei. În timpul Primului Război Mondial, Sienkiewicz organizează în Elveţia, împreună cu Ignacy Paderewski, Comitetul de ajutorare a victimelor războiului din Polonia. Moare în Elveţia, iar rămăşiţele îi sunt aduse în ţară în 1924.

Quo Vadis redă persecuţiile suferite de creştini în perioada lui Nero, opunând tumultului istoriei o tulburătoare poveste de dragoste.

Acţiunea din Quo Vadis se petrece în cadrul cetăţii Romei, iar titlul, devenit simbolic, este inspirat din întrebarea Sfântului Petru către Iisus Hristos, pe care-l întâlneşte când pleacă din Roma: „Quo vadis, Domine?” („Unde mergi, Doamne?”). O îmbinare de ficţiune şi adevăr istoric, romanul are la bază scrierea apocrifă Faptele lui Petru. Firul narativ, condus cu măiestrie de Sienkiewicz, urmăreşte iubirea dintre ofiţerul Marcus Vinicius şi tânăra creştină Ligia. Structurat pe mai multe planuri narative, Quo Vadis foloseşte dragostea tumultuoasă dintre cei doi tineri – la sfatul apostolului Petru, Ligia îl va accepta pe Vinicius doar după ce acesta va deveni şi el creştin – pentru a reliefa conflictele umane şi religioase dintr-o lume scindată de diferenţe.

O puternică încărcătură o are şi Nero, personaj care capătă la Sienkiewicz proporţii înfricoşătoare, pe fundalul Romei în flăcări, unde creştinii sunt prigoniţi. Memorabile sunt scenele crude cu creştini ucişi în public, sfâşiaţi de lei în arenă, sub ochii încântaţi ai spectatorilor. Cercul se închide cu o întâmplare emblematică: Ursus, apărătorul credincios al Ligiei, ucide cu mâinile goale, în arenă, un taur, iar mulţimea îi cere lui Nero să se îndure de creştini.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here