Acasă O carte pe zi O carte pe zi – aprilie 2014 Dan Simmons, Olimp

Dan Simmons, Olimp

Dan Simmons, Olimp (Titlu original: Olympos), Traducere de Mihai Dan Pavelescu, Editura Nemira, 2010, 2 volume: 1312 p.

Dan Simmons (născut în 1948, Illinois, SUA) a terminat Colegiul Wabash, în 1970 şi în acelaşi an a fost recompensat cu Premiul Phi Beta Kappa pentru excelenţă în ficţiune, jurnalism şi artă. A urmat Washington University din St. Louis, după care a lucrat aproximativ 20 de ani în învăţământul primar. Prima povestire i-a fost publicată în 1982, iar primul roman, în 1985. Din 1987 este scriitor liber profesionist. A devenit faimos în 1989, când a câştigat Premiile „Hugo” şi „Locus” pentru romanul Hyperion, a cărui structură este inspirată din Decameronul şi Povestiri din Canterbury.

Olimp este al doilea volum şi totodată încheierea mini-seriei SF Ilion/ Olimp. Mini-seria SF reconstruieşte evenimentele din Iliada lui Homer pe un Pământ alternativ şi pe Marte. La fel ca şi Ilion, Olimp conţine numeroase referinţe la opere literare cunoscute: Iliada şi Odiseea lui Homer, Furtuna lui Shakespeare, precum şi alte scurte referinţe către operele lui Marcel Proust, James Joyce, Eschil, Vergilius.

„Ilion v-a lăsat întrebându-vă dacă Dan Simmons va reuşi să dezvolte saga aceea colosală de război inter-temporal şi hybris post-uman dintr-un viitor îndepărtat, sporindu-i dimensiunile, stranietatea şi spectaculozitatea? Olimp este răspunsul. Ca o dovada a capacităţii SF-ului de a le îngădui autorilor să gândească la o scară grandioasă, într-un fel care n-a mai fost întâlnit în literatura de la… să recunoaştem, Homer!, este greu de imaginat o propunere mai interesantă decât Olimp.” (Asimov’s Science Fiction Magazine)

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here