Acasă O carte pe zi O carte pe zi – aprilie 2014 Dan Simmons, Hyperion

Dan Simmons, Hyperion

Dan Simmons, Hyperion, Traducere de Mihai Dan Pavelescu, Editura Nemira, 2009, 768 p.

Dan Simmons (născut în 1948, Illinois, SUA) a terminat Colegiul Wabash, în 1970 şi în acelaşi an a fost recompensat cu Premiul Phi Beta Kappa pentru excelenţă în ficţiune, jurnalism şi artă. A urmat Washington University din St. Louis, după care a lucrat aproximativ 20 de ani în învăţământul primar. Prima povestire i-a fost publicată în 1982, iar primul roman, în 1985. Din 1987 este scriitor liber profesionist. A devenit faimos în 1989, când a câştigat Premiile „Hugo” şi „Locus” pentru romanul Hyperion, a cărui structură este inspirată din Decameronul şi Povestiri din Canterbury.

Pe planeta Hyperion, în afara jurisdicţiei Hegemoniei Omului, aşteaptă Shrike. Unii îl venerează, alţii sunt înspăimântaţi, iar alţii au jurat să-l ucidă. Războiul este pe cale de a cotropi întreaga galaxie, când şapte pelerini pornesc într-o ultimă călătorie spre Hyperion, căutând răspunsuri la enigmele nerezolvate din vieţile lor. O ultimă speranţă… şi un secret teribil. Soarta omenirii ar putea fi în mâinile lor.

„Marea realizare a lui Simmons este că nu-şi copleşeşte niciodată cititorii cu un torent de informaţii şi intrigi. El rezumă aproape toate curentele din science-fiction: printre personaje se numără Fedmahn Kassad, un erou de război a cărui poveste îi va atrage pe fanii SF-ului militar, sau Brawne Lamia, un detectiv particular a cărei istorie pătrunde în teritoriul cyberpunk. Fiecare personaj are o poveste ce iluminează alt aspect al vieţii: paternitate, dragoste, moarte, credinţă, artă, loialitate.” (Fantasy & Science Fiction Magazine)

„O combinaţie minunată de subiecte SF: istoria unui prim contact între civilizaţii, SF militar, satiră socială, simbolism literar, rebeliune colonială, cyberpunk, horror şi două superbe poveşti de tragedii personale. Nu este însă o culegere de nuvele separate; încă din primele pagini, cititorul poate desluşi tiparele profunde, poate simţi forţele ce converg şi întrepătrunderea poveştilor, sub norii din ce în ce mai ameninţători.” (Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine)

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here