Acasă Nichita Danilov, Ambasadorul invizibil

Nichita Danilov, Ambasadorul invizibil

Criticul literar Bogdan Creţu, imediat după apariția romanului de față avea să afirme că este – „polifonic, cinematografic în multe din paginile sale, construind personaje memorabile, cultivând un fantastic de extracție gogoliană, dar și scene în care protagoniști sunt fantome ale trecutului, precum Cezar, Petru cel Mare, Ivan cel Groaznic și Vlad Ţepeş, Lenin și Stalin, Dimitrie Cantemir, dar și Dante, Shakespeare, Cervantes ori Kant. Ambasadorul invizibil prilejuiește autorului o meditație pe tema puterii, vizitată în străfundurile intimității ei. Ambasadorul invizibil este cel mai bun roman al lui Nichita Danilov și, nu ezit să o spun, una dintre cele mai remarcabile apariții ale prozei noastre din ultimii ani. Sunt convins că, de data asta, Nichita Danilov a dat lovitura, ce mai!”.

Pe de altă parte, profesor universitar, doctor în filologie, Antonio PATRAŞ, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, ne spune că „Dacă în Locomotiva Noimann trimba de fum a viziunilor poematice transformă narațiunea într-un «ambasador invizibil» al sensului, în acest roman sugestivitatea imaginarului e susținută de o poveste palpitantă la culme, cu episoade senzaționale și cu o veritabilă galerie de personaje care se țin minte. Ambasadorul invizibil e un roman fantastic, o carte-labirint cu totul neobișnuită în contextul actual, marcat de teroarea sfârșitului literaturii și a «minimalismului» obligatoriu. Citindu-l pe Nichita Danilov, redevenim contemporani cu fluturii și cu bunul Dumnezeu”.

Nichita Danilov (n. 1952, satul Climăuți, comuna Mușența, județul Suceava) este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al PEN Club European și colaborator permanent al cotidianului „Ziarul de Iași”. În 2004 a fost decorat cu Ordinul „Cavaler al Artelor” Clasa A, acordat de Președinția României. Este prezent în antologii de poezie din țară (peste 20 de titluri) și în reviste și publicații din străinătate. Dintre numeroasele volume publicate, amintim: Fîntîni carteziene (1980, Premiul Uniunii Scriitorilor din România); Urechea de cîrpă (1992); Mirele orb (1995, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, finanțat de Fundația Soros, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Nevasta lui Hans (1996); Suflete la second-hand (2000); Ferapont (2005); Capete de rînd (2006); Centura de castitate (2007, Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stănescu”, Premiul de excelență al Asociației Scriitorilor din Iași, Premiul Uniunii Scriitorilor din România); Imagini de pe strada Kanta (2011, Premiul revistei Observator cultural); Portrete fără ramă (2012, Premiul pentru cea mai bună carte a anului dat de ARIEL); Recviem pentru țara pierdută (2016, Premiul USR, Filiala Iași). De același autor, la Editura Polirom au apărut: Nouă variațiuni pentru orgă (1999, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Tălpi. Șotronul (2004, Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din Iași); Mașa și Extraterestrul (2005); Locomotiva Noimann (2008, Marele premiu al revistei Poesis, Premiul pentru Proză al revistei Argeș, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași).

Mai multe despre carte AICI.