Secolul XXI a fost supranumit „Epoca Reţelelor”. Niall Ferguson ne arată în Piaţa şi turnul că reţelele au existat dintotdeauna, de la structura creierului nostru la lanţul trofic, arborii genealogici sau francmasonerie.
De-a lungul istoriei, ierarhii închise în turnuri semeţe pretindeau că sunt la conducere, însă de cele mai multe ori adevărata putere se afla jos, în reţelele sociale din pieţele oraşelor. Şi asta pentru că în cadrul reţelelor apare inovaţia şi tot din mijlocul lor răsar şi se răspândesc ideile revoluţionare. Indiferent dacă este vorba despre cultele din Roma antică, despre dinastiile Renaşterii sau despre Facebook, Piaţa şi turnul spune povestea ascensiunii, decăderii şi a noii ascensiuni a reţelelor şi ne arată cum teoriile legate de acestea pot schimba felul în care privim trecutul şi viitorul.
Redactorii de la „The New York Times”, despre demersul editorial de față, imediat după apariție, ne spune că este „captivant şi convingător. Indiferent dacă descrie reţeaua surprinzător de ineficientă din secolul al XVIII-lea a misteriosului Ordin Illuminati, care continuă să-i preocupe pe adepţii excentrici ai teoriilor conspiraţiei, sau reţeaua uimitor de eficientă din secolul XX a spionilor de la Cambridge University care lucrau pentru sovietici, Ferguson povesteşte cu farmec şi oferă informaţii importante despre calităţile reţelelor de succes”.
Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/piata-si-turnul-retele-ierarhii-si-lupta-pentru-putere-vhvn7xqh/