Acasă Naghib Mahfuz, Strada Zahărului

Naghib Mahfuz, Strada Zahărului

 

strada-zaharului-trilogia-cairoului-3_1_fullsize

Naghib Mahfuz, Strada Zahărului, Iaşi, Polirom, 2011

Naghib Mahfuz (1911-2006) a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1988, fiind primul autor arab pe care Academia Suedeză l-a onorat cu această distincție – „Pentru operele sale bogate în nuanță, caracterizate deopotrivă de un realism clarvăzător și de ambiguitate evocatoare”.

Cea mai importantă scriere a sa este Trilogia Cairoului – o lucrare monumentală alcătuită din volumele O plimbare prin palat (1956), Palatul dorinței(1957) și Strada Zahărului (1957). Trilogia Cairoului îl face cunoscut pe Naghib Mahfuz în întreaga lume arabă și îl consacră drept cel mai mare scriitor al literaturii egiptene moderne.

La fel ca și Salman Rushdie, Naghib Mahfuz s-a aflat pe „lista neagră” a fundamentaliștilor islamiști, fiind un ferm susținător al libertății de expresie. În 1994, la 82 de ani, scriitorul a fost înjunghiat de doi islamiști egipteni. A supraviețuit tentativei de omor, dar a rămas parțial paralizat.

Departe de calmul părţii mediane a trilogiei, în cel de‑al treilea volum, intitulat Strada Zahărului, anii ’30 şi anii celui de‑al Doilea Război Mondial aduc schimbări esenţiale. Lumea veche îşi pierde vigoarea, se scufundă lent, certitudinile ei se clatină, iar amintirile personajelor – chei de acces spre trecut – devin permanente prilejuri de nostalgie şi tristeţe. Falia dintre generaţii se adînceşte, mai ales pentru că tinerii îşi fixează singuri drumul; părinţii nu‑şi mai pot proteja decît prea puţin copiii, care decid să intre în politică, aderînd la organizaţii politice adversare, neagreate de guvern, sau pur şi simplu alegînd să fie favoriţi ai unor persoane influente. În ultimul volum al trilogiei revenirea în forţă a politicului se împleteşte cu pierderea definitivă – moartea – şi cu noi reconfigurări ale vieţii. De aici înflăcărare, motivaţie, înălţări şi prăbuşiri, toate pe un fundal în care răvăşirea capătă amploare.

Rezervă acum