Acasă Murakami Haruki, Bărbaţi fără femei

Murakami Haruki, Bărbaţi fără femei

barbati-fara-femei_1_fullsize

Murakami Haruki, Bărbaţi fără femei, Iaşi Polirom, 2014

Fără ezitări, abil şi nuanţat, Murakami explorează peisajul lucrurilor care îi unesc sau îi despart pe bărbaţi de femei, vorbind despre singurătatea bărbatului, sexualitate şi excentricitate, despre pierderi, regăsiri şi efectele devastatoare ale unor evenimente aparent minore; personajele lui sînt mînate în luptă de permanenta căutare a unui echilibru, a unui adevăr şi a unui fel de a-ţi trăi viaţa care să împace sinele tău adevărat cu aşteptările celorlalţi.

„Samsa nu avea nici cea mai vagă idee unde se află sau ce ar trebui să facă. Abia dacă înţelegea, cu greu, că acum el este omul pe nume Gregor Samsa. De unde ştia el asta? Poate că‑i şoptise cineva la ureche în timp ce dormea: «Numele tău este Gregor Samsa». Înainte de asta însă, cine fusese el? Ce fusese?” (Haruki Murakami, Samsa îndrăgostit)

Unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, Haruki Murakami s-a născut în 1949. A studiat literatura la Universitatea Waseda din Tokio. Experienţa de proprietar al unui bar din Tokio în care se cînta jazz (reflectată în romanul său din 1992, La sud de graniţă, la vest de soare; Polirom, 2003, 2004, 2014) şi cea de traducător al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote şi Raymond Carver îşi vor spune cuvîntul în formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate – un ţinut amăgitor, lipsit parcă de suflet şi suflu, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime.

Rezervă acum