Acasă Mika Waltari, Etruscul

Mika Waltari, Etruscul

Etruscul – bestsellerul internaţional al lui Mika Waltari, autorul romanelor Egipteanul şi Amanţii din Bizanţ.

Etruscul este o aventură mistică, fascinantă, care se petrece între 520 şi 450 înainte de Hristos… pe ţărmurile Mediteranei. Ales de zei să îndeplinească o misiune misterioasă, Turms devine eroul unei adevărate odisee care-l poartă de la Delfi la Roma. Bântuit de o ciudată amnezie, eroul pleacă în căutarea propriei identităţi. După numeroase peripeţii, descoperă Tarquinia, oraşul sfânt al etruscilor şi totodată motivele pentru care zeii l-au ales în acel moment în care puterea etruscilor se înclină în faţa Romei.

Etruscul evocă destinul exemplar al unui erou, destin care se întrepătrunde cu legenda într-o epopee extraordinară desfăşurată în decorul magnific al Mediteranei.

Fiu de preot, Mika Waltari s-a născut la Helsinki în anul 1908 şi a absolvit Colegiul Normal din localitate în 1926. S-a bucurat de un imens succes la apariţia primului său roman, de factură expresionistă, Marea iluzie (1928). Tânărul scriitor s-a aflat în atenţia criticilor, care fie l-au contestat, fie l-au lăudat, comparându-l cu Paul Morand, Hemingway sau Scott Fitzgerald. După teologie, a studiat filosofia şi estetica la Universitatea din Helsinki până în 1929. Redactor la „Revista Finlandei”, reporter la radio, cronicar literar, Mika Waltari s-a impus rapid ca romancier şi dramaturg. Autor extrem de prolific, a scris romane psihologice, istorice şi poliţiste, nuvele şi povestiri, literatură pentru copii, piese de teatru şi scenarii de film. Romanul Femeia şi străinul (1937) a fost tradus în 16 limbi. Dar notorietatea internaţională i-a adus-o Egipteanul (1945), impresionantă recreare a Egiptului din secolul al XIV-lea î. Hr., tradus în peste 30 de ţări, care l-a propulsat printre cei mai citiţi autori din lume. În 1957 a devenit membru al Academiei Finlandeze, iar în 1970 a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Turku. Mika Waltari s-a stins din viaţă în 1979, la Helsinki.

Mai multe despre carte AICI.