Acasă Mihai Ștefănescu-Galați, Răniți și rănite

Mihai Ștefănescu-Galați, Răniți și rănite

Volumul este alcătuit dintr-o serie de articole și relatări din timpul Primului Război Mondial, semnate de către medicul Mihai Ștefănescu-Galați, apărute în numeroase publicații, printre care „Viața românească” sau „Însemnări ieșene”.  „Oricât ni s-ar strânge inima, însă, căci meseria noastră medicală este făcută numai din milă pentru suferința altuia, vremea nu este astăzi pentru înduioșări. Vântul care suflă în toată Europa a împietrit inimile; pe ale noastre trebuia să le oțelească, ca să fim pregătiți și vrednici pentru ziua de mâine”, scria Mihai Ștefănescu Galați.

Valoarea cărții este dată și de efortul istoriografului Richard Constantinescu, de la catedra de Istoria medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, de a descoperi, de a pune în lumină biografia unui specialist de marcă, a  unui scriitor talentat și a un om vertical – calități care-l așază pe scara valorilor alături de cel care i-a fost elev  – patronul spiritual al UMF Iași, savantul Grigore T. Popa. „Primul medic secundar de clinică genito-urinară din București, al doilea ctitor al urologiei române, primul profesor de urologie de la Facultatea de Medicină din Iași, Mihai Ștefănescu Galați s-a contopit cu medicina. Spunea cu mândrie, dar și cu tristețe, că a fost un amestec sufletesc prea adânc între el și specialitatea căreia i s-a dăruit: urologia. Considera spitalul ca pe o biserică în care icoană e suferința, iar închinare, bunătatea”, îl descrie dr. Richard Constantinescu, în prefața cărții.

În postfață, conf. univ. dr. Radu-Florin Popa subliniază cât de nedrepți au fost contemporanii cu „această figură de seamă a urologiei românești, un personaj important în asistența sanitară din vremea Primului Război Mondial, un dascăl de vocație, un autor aparte de manuale și un povestitor iscusit”, dar și de „incuria și neglijența” de care a avut parte în posteritate. Editorul acestei cărți a remediat o gravă confuzie egată atât de data nașterii, cât și de anul și locul morții.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/raniti-si-ranite-chirurgia-marelui-razboi-cycmn49v/