Acasă Melissa Fleming, O speranță mai puternică decât marea

Melissa Fleming, O speranță mai puternică decât marea

Pe vasul de pescuit înghiţit de ape care ar fi trebuit să-i ducă în Suedia pentru a începe o viaţă nouă se aflaseră cinci sute de refugiaţi, între care şi o sută de copii. Acum, în derivă pe o mare ostilă, printre rămăşiţele vasului naufragiat şi cadavre plutind peste tot în jur, Doaa Al Zamel, o tânără siriană de 19 ani, se menţine la suprafaţă datorită unui mic colac de plastic, ţinând strâns în braţe două fetiţe. Pentru ele încearcă să nu-şi piardă speranţa şi să supravieţuiască. Povestea ei cutremurătoare adună vocile neauzite a milioane de refugiaţi care riscă totul în încercarea disperată de a avea un viitor mai bun.

Editorialiștii de la ziarul britanic „Financial Times” atât despre autoare, cât și despre firul narațiunii prezentat în volum, ne spun că: „Relatarea Melissei Fleming e captivantă şi plină de emoţie. Aşa cum spune Doaa în nota ei, «este doar o frântură din povestea durerii şi a greutăţilor pe care le îndură refugiaţii din întreaga lume»”,  iar cei de la „New York Journal of Books” despre carte susțin că „… trebuie citită neapărat de toţi cei ce dezbat problema crizei refugiaţilor, deoarece concentrează povestea întregului război din Siria în povestea unei singure familii, a unui singur om: Doaa”.

Melissa Fleming este purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Călătoreşte în zone de război şi tabere de refugiaţi pentru a vorbi în numele milioanelor de oameni obligaţi să-şi abandoneze căminele. Este citată frecvent de mass-media internaţională.

Mai multe despre carte AICI.