Acasă Mary Beard, Pompeii. Viața unui oraș roman

Mary Beard, Pompeii. Viața unui oraș roman

Un portret extraordinar şi incitant al unui oraş din Antichitate, al vieţii cotidiene în acele locuri şi timpuri îndepărtate, şi o perpetuă redescoperire a acestuia din perspectiva unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi clasicişti contemporani.

Ruinele de la Pompeii, oraşul roman îngropat sub lava şi cenuşa Vezuviului în urma erupţiei catastrofale din anul 70 e. n., oferă cele mai bune mărturii pe care le avem astăzi la dispoziție despre viaţa cotidiană din Imperiul Roman. Această carte remarcabilă se ridică la înălţimea provocării de a scoate la iveală și a face înţelese vestigiile acelei lumi şi de a spulbera multe mituri: data propriu-zisă a erupţiei, survenită probabil câteva luni mai târziu decât se crede în mod obişnuit; igiena termelor, care trebuie să fi fost adevărate focare de microbi; legendarul număr de bordeluri, care se rezuma, mai mult ca sigur, doar la unul sau pierderile masive de vieţi omeneşti, care n-au depăşit, probabil, o zecime din populaţia oraşului.

Imediat după apariția lucrării redactorii de la „The Guardian” aveau să afirme: „Dacă vreţi să ştiţi ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele zile de viaţă ale oraşului pietrificat, meticuloasa reconstrucţie oferită de Beard este exact lucrul de care aveţi nevoie. Pe măsură ce o parcurgeţi, veţi scăpa de multe dintre ideile preconcepute, iar scriitura ei evocatoare va avea darul să vă transporte înapoi în timp”, iar cei de la „The Times” ne spun că „în domeniul atât de vast al scrierilor despre Pompeii, Mary Beard aduce o tuşă de umanitate… Această relatare captivantă, iscoditoare şi plină de afecţiune a vieţii pompeiene se constituie într-un model de gen. Autoarea revelează esenţa lucrurilor, care a fost şi rămâne, în vieţile noastre de azi, neschimbată”.

MARY BEARD este o reputată profesoară de studii clasice la Colegiul Newnham din cadrul Universității Cambridge şi editoare la Times Literary Supplement, fiind binecunoscută şi apreciată la nivel mondial în lumea universitară. Este membră a Academiei Britanice şi a Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe. Printre numeroasele sale publicații se mai numără SPQR: O istorie a Romei antice (apărută și în limba română la Editura Trei), precum și Women and Power: A Manifesto, Civilisations: How Do We Look/ The Eye of Faith, Confronting the Classics, The Colosseum, The Roman Triumph şi The Parthenon.

Mary Beard este o prezență frecventă în media și autoarea și prezentatoarea unor documentare BBC de succes.

Mai multe despre carte AICI.