Acasă Maria Platon, Anna Brâncoveanu de Noailles. Poezia

Maria Platon, Anna Brâncoveanu de Noailles. Poezia

platon

Maria Platon, Anna Brâncoveanu de Noailles. Poezia, Iaşi, Vasiliana’98, 2015

Cu modestia cuvenită, ne îngăduim să spunem că, citindu-i poezia, am avut intuiţia exactă a valorii ei reale, descoperind, cu neascunsă încântare, în tonalitatea stilului artistic comun al scrisului feminin, o izbitoare noutate de substanţă şi o marcantă diferenţiere valorică a expresiei.Pentru aceste motive, ne propunem să repunem în circulaţie o poetă pe nedrept uitată şi, într-un demers analitic, circumscris în limitele unui eseu, să întreprindem un act de reparaţie, reabilitând structura existenţei unui om şi a unui poet viabil, nu doar pentru ieri, ci şi pentru astăzi. Maria Platon

Anna de Noailles (1876, Paris – 1933, Paris) născută prinţesa Brâncoveanu, a fost o scriitoare şi o poetă franceză de origine română.

Vedetă a saloanelor mondene din Paris la începutul secolului al XX-lea, Anna de Noailles s-a născut în familia Brâncoveanu, dintr-o mamă grecoaică, Raluca Musuruş, şi un tată român, un prinţ Brâncoveanu, Grigore Brâncoveanu. Mama ei, fiica lui Musuruş-paşa, ambasador al Turciei la Londra, în anii 1850 şi a Anei Vogoride, a fost o cunoscută muziciană, idolul compozitorului polonez Paderewski. Ana Brâncoveanu s-a căsătorit cu Mathieu de Noailles în anul 1897. După circa un secol Anna de Noailles este mai celebră pentru rolul ei de femeie de societate şi aristocrată, de prietenă a unor literaţi celebri, decât pentru poemele sale de influenţă Parnasiană. Debutul său poetic s-a produs în 1899, iar la scurt timp a publicat un volum antologic, în 1901, “Le Cœur innombrable” care a avut un succes remarcabil. A fost aleasă imediat membră a prestigioasei Académie Royale Belge de Langue et de Littérature Françaises şi apoi a exclusivistei Academii Franceze care i-a acordat marele premiu pentru literatură. A fost prima femeie comandor al Legiunii de Onoare. Noailles era vara prinţilor Bibesco şi se înrudea cu toţi aristocraţii care au avut reşedinţa la Paris. Corespondenţa sa inedită cu Maurice Barrès a fost publicată în 1986. A fost admirată de Jean Cocteau şi i-a fost prezentată lui Pierre Loti, un alt mare scriitor francez şi prieten personal al reginei Maria şi al României.

Rezervă acum