Acasă Margaret Atwood, Mireasa hoţomană

Margaret Atwood, Mireasa hoţomană

Unul dintre cele mai remarcabile personaje ale lui Margaret Atwood stă la pânda din centrul acestui roman complex, aidoma unui păianjen din mijlocul pânzei sale. Fascinantă, irezistibilă și lipsită de scrupule, Zenia este o adevărată rău-făcătoare ca-n basme – cel puțin, așa și-o aduc aminte fostele ei prietene – Roz, Charis și Tony. Cele trei au fost colege la universitate cu decenii în urmă și s-au reîntâlnit la înmormântarea Zeniei, iar de atunci au luat prânzul împreună o dată pe lună, analizând și reanalizând, în mod obsesiv, distrugerile pe care ea le-a produs în viețile lor. Mitomana genială și inventivă, Zenia avea un adevărat talent de a exploata slăbiciunile prietenelor sale, folosindu-se de intimitatea dintre ele ca de o armă pentru a le înșela și a le răpi banii, timpul, simpatia și iubiții. La cinci ani după înmormântarea ei, femeile sunt, însa, de-a dreptul șocate s-o zărească la un moment dat: pare-se, până și moartea Zeniei a fost doar o altă amăgire! Astfel încât cele trei personaje conspiră pentru a-și înfrunta dușmanul de-o viață.

Atwood se dovedește o observatoare minunat de fină a perfidiei ascunse în spatele prieteniei, încrederii, dorinței și puterii.

Romanul a fost ecranizat în 2007, în regia lui David Evans, cu Mary-Louise Parker (cunoscută din serialul Weeds) în rolul seducătoarei femme fatale Zenia.

Romanul lui Margaret Atwood este un basm contemporan, scris cu malițiozitate; o lectură captivantă, plină de vervă, inteligență și pătrundere, o deconstrucție a legăturilor care există între femei – iubire, gelozie, furie, dispreț, răzbunare, prietenie; o sondare a profunzimilor răului, făcută cu o notă de umor.

Cât despre personajul care dă titlul cărții, o aluzie feministă la povestea fraților Grimm, ea este „cealaltă femeie”, răspunsul la fanteziile bărbaților și la temerile femeilor, malefică într-un fel misterios și atemporal, dar atât de maleabilă în multiplele ei fațete, încât devine aproape mitică. Atwood creează un monstru perfect credibil, căci fiecare dintre noi a cunoscut, cândva, o Zenia.

Mai multe despre carte AICI.