Acasă Mai bine prevenire decât indiferenţă! Poliția și Biblioteca Județeană merg la școală pentru siguranța copiilor!

Poliția și Biblioteca Județeană merg la școală pentru siguranța copiilor!

afis

 

În cadrul proiectului Mai Bine Prevenire Decât Indiferență! din Săptămâna Prevenirii Criminalității, la Școala „Ion Neculce” a avut loc ieri, 1 octombrie, o sesiune de informare cu clasele a VII-a și elevii din cadrul Programului „A doua șansă”. Sesiunea interactivă de prezentare a ofertei de servicii ale bibliotecii și a materialelor de prevenire din partea poliției au fost de un real interes pentru elevi.

Elevii au participat la un workshop pe teme de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Poliţistul de prevenire împreună cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Iași au motivat elevii să identifice şi să creeze mesaje/ sloganuri pe diferite teme: creşterea gradului de siguranţă personală în şcoală, prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, motivarea elevilor să meargă la bibliotecă și reprezentarea unei biblioteci ideale în mediul virtual. Scopul acestei activităţi l-a reprezentat creşterea gradului de siguranţă personală în şcoală, dar şi promovarea serviciilor bibliotecii destinate elevilor, precum și modalitatea de accesare a diverselor activități cultural-educative ale bibliotecii.

În cadrul acestei activităţi, elevii au fost organizaţi pe grupe și au primit sarcini diferite. Elevii au manifestat interes și au fost bucuroși că au lucrat într-un mod inedit. Rezultatul activității în echipă, concretizat în mesaje, sunt punctele de plecare pentru activitățile următoare cu aceștia și adaptabile la realitatea școlară și socială: „Informația din toate domeniile la un klick!, „Fără violență în școală!, „NU abandonați ȘCOALA! NU pentru țigări!”, „O cameră fără cărți, e un trup fără suflet !” (vezi foto)

În a doua parte a întâlnirii a avut loc o dezbatere cu elevii înscrişi în programul educativ „A doua şansă”, la care au participat elevi care au abandonat școala şi urmare a  acestui program educativ au avut posibilitatea să îşi reia studiile. Scopul activităţii l-a reprezentat motivarea tinerilor de a continua studiile, cu accent privind pierderile în plan personal ca urmare a abandonului şcolar: risc crescut de victimizare/ comitere de infracţiuni. Totodată, Biblioteca Judeţeană a oferit elevilor informaţii pe direcția importanţei dezvoltării personale: importanța unui minim bagaj de informaţie corectă, viabilă, cunoștințe privind cultura, educația și o conduită civică.

Seria de activități pe această temă va continua, în special cu elevii din programul „A doua şansă”, întrucât ei au mai mare nevoie de suportul pentru a se putea adapta normelor școlare de azi… și sociale de mâine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here