Acasă Laurent Joffrin, Istoria codurilor secrete

Laurent Joffrin, Istoria codurilor secrete

istoria-codurilor-secrete_1_fullsize

Laurent Joffrin, Istoria codurilor secrete, Bucureşti, Editura Litera, 2010

Codurile secrete sunt atemporale. Înainte ca Champollion să le descifreze tainele, enigmaticele hieroglife contribuiseră la misterul care învăluia Egiptul antic. Codurile şi cifrurile au reprezentat din cele mai vechi timpuri un instrument indispensabil în chestiunile de ordin politic, diplomatic sau militar din lumea întreagă.
Laurent Joffrin ne prezintă aceste coduri prin intermediul unor istorii emblematice: cifrul lui Cezar, scrisorile Mariei Stuart, legenda măştii de fier, limba uitată a indienilor navajo, masina criptografica Enigma, folosită de germani în cel de-al Doilea Război Mondial, şi altele la fel de celebre.

De-a lungul a zece poveşti captivante, autorul ne iniţiază în Istoria codurilor secrete în arta criptologiei, explicându-ne cele mai uzitate procedee, precum transpoziţia, codificarea mixtă sau substituţia. Mai mult, spărgătorii de coduri pasionaţi vor găsi la sfârşitul fiecărui capitol o provocare – o enigmă care trebuie descifrată. Despre autor, Laurent Joffrin, pseudonimul lui Laurent Mouchard, este un jurnalist francez născut în 1952. Din 2006 conduce prestigioasa publicaţie Liberation. A publicat mai multe cărţi, printre cele mai cunoscute numărându-se La Gauche en voie de disparition (Stânga pe cale de dispariţie, 1984), Les Batailles de Napoleon (Războaiele lui Napoleon, 2000), La princesse oubliee (Prinţesa uitată, 2002).

Rezervă acum