Acasă Junichiro Tanizaki, Istoria secretă a seniorului din Musashi

Junichiro Tanizaki, Istoria secretă a seniorului din Musashi

Terukatsu, fiul unui nobil japonez, trăieşte în izolare şi învaţă vechea artă a războiului. Într-o zi, face o descoperire care îi stârneşte o pasiune inexplicabilă: feţele fără nas ale războinicilor japonezi. Mulţi ani mai târziu, îl reîntâlnim pe Terukatsu matur, aliat al unei femei frumoase, la care râvneşte pe ascuns. Complotând cu ea, visând la graţiile nobilei doamne, el este mânat de un singur gând: dorinţa tainică de a-şi vedea stăpânul, un puternic daimyō, cu nasul retezat, în faţa frumoasei lui soţii chinuite de obsesia unei răzbunări stranii.

Editorialiștii de la „Chicago Tribune”, atât despre autor, cât și despre proza sa, suțin că „a creat o serie nesfârşită de variaţiuni pornind de la o temă dominantă: puterea dragostei de a da viaţă şi de a distruge”, cei de la „L.A. Weekly” ne spun că este „un maestru al morţii şi al erosului. Inimaginabilul devine realitate care-ţi taie răsuflarea prin ochiul atent până la obsesie…”, pe când cei de la „New York Magazine” afirmă că „proza este elegantă şi delicată, autorul atrăgându-ne în sânul unei societăţi exotice”.

Junichiro Tanizaki (1886-1965) a fost unul dintre cei mai populari scriitori ai literaturii japoneze. Obsesiile erotice distructive, un univers sexual adesea şocant, dar şi modul în care schimbările rapide din sânul societăţii japoneze în secolul XX afectează viaţa de familie se regăsesc în multe dintre cărţile sale: Moartea lui O-Tsuya (1915), Naomi (1924), Labirintul destinului (1928-1930), Istoria secretă a seniorului din Musashi (1935), O pisică, un bărbat şi două femei (1936), Surorile Makioka (1943-1948), Cheia (1956), Jurnalul unui bătrân nebun (1961). Majoritatea romanelor sale au fost adaptate pentru cinematografie, iar în anul 1964 numele lui Junichiro Tanizaki s-a aflat pe lista scurtă a Premiului Nobel.

Mai multe despre carte – AICI.