Acasă Jonathan Coe, Oglinda dorințelor

Jonathan Coe, Oglinda dorințelor

Într-o zi micuţa Claire, încercând să scape de certurile părinţilor, se retrage în spatele casei, unde descoperă o oglinjoară spartă care exercită o stranie atracţie asupra ei. Deși e doar un ciob de sticlă, are puterea magică de-a transforma până și realitatea cea mai urâtă într-o lume fabuloasă. Răsfrânt în oglindă, cerul cenușiu devine de azur, iar casa modestă de la periferie în care locuiește Claire se preschimbă într-un castel cu turnuri falnice, împodobit cu scoici. Timpul trece, iar Claire crește, având mereu cu ea oglinda magică, în care își poate vedea chipul neatins de semnele pubertăţii și relaţia dintre părinţii ei plină de armonie. Însă oglinjoara creează doar iluzii, iar Claire, furioasă, vrea s-o arunce. Peter, un fost coleg de școală, o oprește. Dar, când el o invită într-o seară în spatele casei, Claire rămâne uluită: Peter a găsit la rândul lui un ciob de oglindă, ce se dovedește a fi o piesă dintr-un puzzle mult mai mare.

O poveste despre trecerea de la lumea visurilor, refugiul copilăriei, la visurile lumii, care se pot împlini dacă toţi își unesc forţele.

Jonathan Coe (născut în 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge. A fost profesor la University of Warwick, unde a obţinut şi titlul de doctor în literatura engleză. Primele sale romane – Femeia întâmplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) şi Piticii morţii (1990; Polirom, 2006) – impun o nouă voce a literaturii britanice contemporane, caracterizată prin umor specific, o preocupare pentru problemele sociale şi o accentuată tonalitate sarcastică, temperată de un umanism subtil. Romanul – Ce hăcuială! (1994; Polirom, 2008) obţine John Llewellyn Rhys Prize în Anglia şi Prix du Meilleur Livre Étranger în Franţa, iar Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), considerat capodopera sa, este recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award şi Prix Médicis Étranger. Ulterior, autorului britanic i se decernează Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru romanul Clubul putregaiurilor (2001; Polirom, 2004, 2012).

Mai multe despre carte AICI.