Acasă John Kennedy Toole, Biblia de neon

John Kennedy Toole, Biblia de neon

John Kennedy Toole, Biblia de neon, Traducere din limba engleză de Cristian Neagoe, Editura Polirom, 2006, 232 p.

John Kennedy Toole este autorul bestsellerului internaţional Conjuraţia imbecililor (Polirom, 2005), pentru care i s-a decernat postum Premiul Pulitzer.

Copilăria lui John Kennedy Toole (1937-1969) a stat sub semnul unei mame autoritare, care îl considera geniu. A absolvit Tulane University, şi‑a luat masteratul la Columbia University şi a predat la University of Southwestern Louisiana, Hunter College şi Dominican College. Respingerea manuscrisului a ceea ce avea să fie romanul Conjuraţia imbecililor îi provoacă o gravă depresie. Îşi găseşte refugiul în alcool şi analgezice şi renunţă la profesorat. Se sinucide pe 26 martie 1969. Biletul de sinucigaş a fost distrus de mama sa, lăsând astfel loc suspiciunilor asupra motivelor reale ale gestului fatal. Tot mama va fi cea care reuşeşte să‑i publice Conjuraţia imbecililor, devenită imediat bestseller şi tradusă în peste douăzeci de limbi. În 1981 i se decernează, postum, Premiul Pulitzer. În 1989 apare romanul Biblia de neon, pe care autorul său îl lăsase, de asemenea, în manuscris.

Romanul Biblia de neon, publicat în 1989, a fost scris cu 35 de ani în urmă, Toole nedorind niciodată să-l încredinţeze publicării. Scrisă la vârsta de numai 16 ani, într-un stil mai reţinut şi mai melancolic decât acela al operei care l-a consacrat postum pe Toole, Biblia de neon este povestea maturizării unui băiat dintr-un orăşel din Mississippi. David trăieşte împreună cu mama sa, care nu şi-a revenit niciodată de pe urma morţii tatălui lui David în cel de-al Doilea Război Mondial, şi cu mătuşa Mae, o fostă cântăreaţă de bar, pe care târgul o priveşte cu ochi răi, bănuind-o de moravuri uşoare. Urmărindu-i pe cei din jur cu un ochi atent şi sensibil la detalii, David devine tot mai conştient de bigotismul şi prejudecăţile lor rigide şi simte nevoia de a se apăra şi izola de lume. Romanul reuşeşte să comunice o emoţie autentică, într-un stil simplu şi direct, reprezentând o realizare uimitoare pentru vârsta fragedă a scriitorului.

Documentul poate fi împrumutat de la Secţia de Împrumut pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here