Acasă John Fowles, Daniel Martin

John Fowles, Daniel Martin

Daniel Martin, eroul care dă numele romanului lui John Fowles, este un dramaturg britanic devenit scenarist la Hollywood, care, în urma acestei metamorfoze, ajunge să se îndoiască de valorile și principiile proprii.

Revenit în Anglia pentru a-și vizita un prieten bolnav, Daniel Martin se confruntă cu trecutul sau îngropat, redescoperindu-și adevarata identitate.

Secrete de familie, întrebări rămase fără răspuns, fuga de responsabilitate și de povara realității, dar și evoluția Angliei postbelice, dispariția unei societăți și relațiile dintre fapt și ficțiune formează substanța unui roman care rămâne una dintre realizările remarcabile ale lui Fowles.

Jurnaliștii de la „Newsday”, imediat după aparițiavolumului, ne spun că… „reactualizează toate virtuțile romanului proteic: narațiunea incitantă, culoarea, dramatismul, pasiunea, simțul peisajului și, mai presus de orice, dimensiunea socială. Fowles a construit nu numai un roman de mare anvergură, ci și unul copleșitor din punct de vedere emoțional și intelectual, o poveste complexă și vie”.

John Fowles s-a născut în 1926, la Leigh-on-Sea, o mică localitate din comitatul Essex.   După ce a urmat cursurile Universităţii din Edinburgh, în anul 1950 a obţinut o diplomă în literaturile franceză şi germană la Oxford, unde i-a descoperit pe existenţialiştii francezi şi pe promotorii Noului Roman. A predat literatură franceză la New College, Oxford, a fost profesor de limba şi literatura engleză la Universitatea din Poitiers, apoi la Colegiul Anargyrios de pe insula grecească Spetsai (experienţă evocată în romanul Magicianul), pentru ca între 1954 şi 1963 să predea engleza la Colegiul St Godric din Londra. A dobândit recunoaşterea internaţională odată cu apariţia primului său roman, Colecţionarul (1963), care a avut un mare succes la public şi a primit de îndată şi elogiile criticii, Fowles fiind considerat un scriitor cu o forţă imaginativă şi inovatoare excepţională, reputaţie pe care i-au confirmat-o următoarele sale romane: Magicianul (1965; ediţie revizuită în 1977), Iubita locotenentului francez (1969), Daniel Martin (1977), Mantisa (1982) şi Omida (1985). Ecranizarea romanului Iubita locotenentului francez, cu un scenariu realizat de Harold Pinter (dramaturg şi laureat al Premiului Nobel), a fost nominalizată la premiile Academiei Americane de Film şi a obţinut trei premii BAFTA şi un Glob de Aur. Scriitor prolific, Fowles a publicat şi eseuri (Aristocraţii, 1964), nuvele (Turnul de abanos, 1974), poezii, traduceri, prefeţe, cronici literare şi comentarii la albume de artă fotografică. În 2003 i-a apărut primul volum al jurnalelor intime, urmat în 2006 de volumul al doilea.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/daniel-martin-roman-zh7hgffh/