Acasă Jeffrey Eugenides, Intriga matrimonială

Jeffrey Eugenides, Intriga matrimonială

Intriga matrimonială este o poveste a maturizării şi a descoperirii sinelui, ce are în centrul ei trei prieteni, proaspeţi absolvenţi de facultate la Universitatea Brown din Providence. Cei trei ajung să formeze un triunghi amoros, în centrul căruia se află Madeleine Hanna, o tânără dintr-o familie americană înstărită. Iubită de Mitchell, pasionat de studii religioase, dar şi de exuberantul Leonard, care se specializează în biologie, tânăra Madeleine îl preferă pe cel de-al doilea chiar şi atunci când află că acesta suferă de o boală psihică.

Cei trei parcurg un traseu iniţiatic care îi face să se maturizeze şi să se descopere, în ciuda faptului că rezultatele nu sunt întotdeauna cele dorite de ei. Romanul lui Eugenides nu este doar o poveste de dragoste, ci şi unul despre întortocheatele trasee ale minţii şi sufletului unor tineri ce se confruntă cu realităţile vieţii, o carte scrisă în acelaşi stil cuceritor care l-a consacrat pe autorul american.

Jeffrey Eugenides s-a născut la Detroit, în 1960, într-o familie de origine grecească. A absolvit magna cum laude Brown University şi, în 1986, a obţinut un masterat la Stanford University. A publicat povestiri în cele mai prestigioase reviste literare americane: „The New Yorker”, „The Paris Review”, „The Yale Review”, „Granta”.

Primul său roman, Sinuciderea fecioarelor (1993; Polirom, 2005, 2014), s-a bucurat de un succes răsunător, fiind ecranizat de Sofia Coppola, într-o producţie cu James Woods, Kathleen Turner şi Kirsten Dunst în rolurile principale. Romanul Middlesex (2002; Polirom, 2005, 2014) i-a adus elogiile criticii, care l-a comparat cu monştrii sacri ai literaturii americane, Saul Bellow şi Philip Roth, şi a fost distins, în anul 2003, cu Premiul Pulitzer.

Romanul de față s-a aflat pe lista celor mai bune 100 de cărţi a publicaţiei „The New York Times Magazine”.

Eugenides este profesor de scriere creativă la Lewis Center for the Arts din Princeton. La Editura Polirom a mai apărut volumul de povestiri: Marele Experiment (2018).

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/intriga-matrimoniala-roman-g7crc7t4/