Acasă Iulian Tănase, Extraordinara călătorie a ariciului Ariston

Iulian Tănase, Extraordinara călătorie a ariciului Ariston

În Extraordinara călătorie a ariciului Ariston se întâmplă lucruri absolut, aproximativ și total extraordinare, dacă nu chiar fantastice.

După ce își vinde acele miraculos-vindecătoare, Ariston pleacă în lumea largă și, în drumul său spre Everest, se oprește totuși să mănânce un tiramisu în capitala Franței, la Paris, sau să vadă cel mai frumos amurg, într-un sătuc din Luxemburg.

Reușește Ariston să-și depășească delicata condiție de arici și să devină un erou al celor care vor să fie și curajoși, și liberi? Și care este rețeta, cu sau fără ace?

Suferind de dor de ducă, Ariston acele-și vinde și cu banii de pe ele pleacă lumea să colinde. Înspre Everest pornește, unde fratele său geamăn, ce Breton el se numește, își făcuse o căsuță dodoloață și drăguță. Avalanșa ce se iscă din senin și într-o doară îi readuce pe Ariston și pe Breton în Africa natală, unde erau așteptați, cu sufletul la gura, de Leontina, soţia lui Ariston, și de Clementina, sora geamănă a Leontinei și viitoarea soție a lui Breton. Greu nu este de ghicit: finalul poveștii este unul fericit.

Iulian Tănase are suficienți pitici, pe creier și-n trăsurici, încât era absolut firesc, pentru el, să aibă lipici la arici. Și nu doar la arici, ci și la melci, la licurici, precum și la alte ființe mici. Are doi copii, Adora și Sacha, cărora le spune tot felul de povești – asta se întâmplă când îți iubești, curat și sincer, ființele de lângă tine: faci tot ce se poate să se simtă ele bine. Cu ariciul Ariston, Iulian s-a întâlnit din întâmplare, ziua în amiaza mare, într-o țară-ndepărtată, frumoasă și minunată. A fost dragoste la prima vedere, căci ariciul Ariston nu e unul oarecare, cum se și poate vedea în această cărticică cu parfum de acadea.

Alexia Udriște, văzându-se înconjurată de acele ariciului Ariston, adună câteva și, după ce le transformă rând pe rând în pensule magice, îl însoțește cu fiecare ilustrație în călătoria lui plină de peripeții în jurul lumii. Fiindcă îndrăgește deopotrivă copiii și aricii, ea colorează cum nu se poate mai cald povestea extraordinară a lui Ariston care, curajos din fire, reușește să intre în sufletele tuturor copiilor și mai mari, și mai mici.

Mai multe despre carte AICI.