Acasă Ion H. Ciubotaru; Silvia Ciubotaru – Basme fantastice din Moldova

Ion H. Ciubotaru; Silvia Ciubotaru – Basme fantastice din Moldova

Cele o sută douăsprezece basme incluse în corpus au fost alese dintr-un fond documentar ce s-a constituit pe parcursul a peste patru decenii şi care continuă să fie îmbogăţit. Toate piesele s-au transcris de pe benzi magnetice, respectându-se pronunţia fiecăruia dintre subiecţii chestionaţi. Suporturile electronice ale textelor încredinţate tiparului se păstrează în fonoteca Arhivei de Folclor a Moldovei şi Bucovinei (AFMB), din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi.

Majoritatea naraţiunilor au fost culese de etnologii ieșeni Ion H. Ciubotaru şi Silvia Ionescu-Ciubotaru, urmaţi de celelalte două cercetătoare ale departamentului – Lucia Berdan şi Lucia Cireş.

Faţă de alte colecţii de basme fantastice, întocmite pe baza unor investigaţii speciale, tinzând uneori spre epuizarea repertoriului deţinut de povestitori, cea pe care Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” o pune în circulaţie se întemeiază pe criterii de alcătuire întrucâtva diferite. Este vorba de principiile statuate în Chestionarul folcloric şi etnografic general, acestea vizând cercetarea complexă a culturii populare din Moldova, şi nu cunoaşterea exhaustivă a uneia sau alteia dintre categoriile etnoculturale abordate.

Detalii despre carte AICI.