Acasă Gheorghe Calamanciuc, Fiert în cafea de 5:00 cu Nichita în 100 de sonete

Gheorghe Calamanciuc, Fiert în cafea de 5:00 cu Nichita în 100 de sonete

O carte intitulată „Fiert în cafea de 5:00 cu Nichita în 100 de sonete”, semnată de poetul, prozatorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, a apărut recent la o editură din Iași.

Potrivit scriitorului Daniel Corbu, prefațatorul volumului, aceasta este a doua carte de sonete a autorului, după „51 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”, care a văzut lumina tiparului, la Iași, în anul 2019.

„Cititorul aplicat al acestor construcții lirice profunde („sonetto”, „piccolo suono” – poezie cu formă fixă), în care autorul atacă temele mari (nașterea, iubirea, misterul, suferința, divinația, moartea) va fi de acord cu ideea noastră că orice istorie a sonetului românesc de la Gheorghe Asachi, trecând prin Eminescu (29 sonete), Codreanu (regele sonetului la noi), Voiculescu și până la sonetiștii de azi, nu-l mai poate ignora pe Gheorghe Calamanciuc. Interesant, ademenitor la lectură este ultimul ciclu al cărții de față în care poetul imaginează un joc de mare atractivitate pornind de la unele fulgerări lirice ale lui Nichita Stănescu. Astfel, iubitorii sonetului (această „instituție italiană cu sucursale în toată Europa, la fel ca papalitatea”, cum spunea cândva Ștefan Augustin Doinaș), vor avea o lectură sărbătorească”, a  subliniat Daniel Corbu, imediat după apariția volumului, stârnindu-ne interesul lecturii.

Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945 în satul Mihoreni, raionul Herța, Ucraina. A absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți. A fost director de școală, profesor de limba română, lector la Universitatea de Stat „A. Russo”, redactor literar la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

A semnat volumele de piese: „Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit”, „Ultimul urmaș al lui Ștefan”, „Teatru pentru copii”; cărțile de versuri „Toamna risipei lui Adam”, „Singur în 50 de poeme” și „Poemele repausului”; „Poeme de citit bătrânețea”, „50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”;  romanele „Don Juan în derivă”, „Don Juan de mucava”, „Don Juan, proscrisul”, „Celebritatea ghinionistului” și „Don Juan izgonitul din visuri”.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/fiert-in-cafea-de-5-00-cu-nichita-in-100-de-sonete-vr3x3c4c/