Acasă George Orwell, O gură de aer

George Orwell, O gură de aer

O gură de aer a fost publicat la scurt timp după izbucnirea celui de-al doilea război mondial, astfel încât tema idilică este doar o suprafață sub care se ascunde o tentă pesimistă – industrializarea și capitalismul au distrus vechea Anglie, iar tonul romanului prevede amenințări care abia urmează să copleșească omenirea.

George Bowling este agent de asigurări. Are patruzeci și cinci de ani, e căsătorit, tată a doi copii, cu rate la bancă, cu o burtă respectabilă și o proteză dentară pe care abia a înlocuit-o. Războiul bate la uță, viitorul îl înspăimântă, iar până la goana nebună după mâncare, la soldații viermuind ca gândacii, la poliția secretă și la dictatură nu mai este decât un pas. Trebuie să evadeze și singura scăpare este lumea copilăriei, orășelul care în mintea lui George apare ca un colț de rai, liniștit și senin. Ce va găsi el oare acolo?

John Casey de la „Sunday Times”, despre romanul de față, avea să susțină că este „nespus de amuzant, în același timp plin de un realism spumos, debordând de viață. O gură de aer conține embrionul altor două cărți: 1984 și Ferma animalelor. Nu cunosc prea multe romane care să aibă în ele materie cât pentru trei volume și din care să se mai și înțeleagă ceva”.

Despre romanul lui Orwel redactorii de la „The New York Herald Tribune Book Review”, imediat după apariție, aveau să remarce că „este o carte în care vigoarea realistă este întrecută doar de o imaginație nemărginită. Asta face din George Orwell un mare profet într-o lume în care adevarații gânditori au devenit o minoritate”.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/o-gura-de-aer-roman-b22pxdr8/