Acasă F.M Dostoievski, Crimă și pedeapsă

F.M Dostoievski, Crimă și pedeapsă

„O ființă superioară are oare dreptul să săvârșească o crimă dacă aceasta este în folosul întregii umanități?” – iată intrebarea care îl macină necontenit pe Raskolnikov, un fost student idealist, excentric si mizantrop, în ceasurile lungi de meditație din odaia sa strâmtă de la mansardă.

Sub presiunea sărăciei cumplite, a însingurării și a sentimentului de zădărnicie a tuturor aspirațiilor sale, aceasta teorie îndrăzneață este pusă peste noapte în aplicare, ducând la un asasinat de o sălbăticie care zguduie întreg orașul Sankt Petersburg.

Dostoievski analizează cu intuiția unui fin psiholog cauzele crimei, dilemele personajului sau, pendulările sale launtrice între bine și rău, rațional și irațional, psihologia ucigașului și a anchetatorului, avansând în final posibilitatea mântuirii prin iubire, umilință și jertfă de sine.

Crima şi pedeapsă este o capodoperă a literaturii universale. Povestea este centrată în jurul lui Raskolnikov care comite, din motive de neînţeles pentru el şi citititor, o dublă crimă la începutului romanului. Pentru tot restul cărţii acesta se plimbă pe străzile din Sankt Petersburg şi rumegă fapta sa. Se îndoieşte că va fi prins vreodată doar că ceea ce a făcut îl face să se alieneze tot mai mult de lumea din jur.

Nu face asta dintr-o vină puternică, ci mai ales din teroare pe care o simte faţă de restul umanităţii. Crima lui este o reprezentare în exterior a înstrăinării şi a incapacităţilor sale să empatizeze cu ceilalţi. Căderea lui nu a survenit după faptul fatidic. Era deja prăbuşit înainte să facă orice gest şi această prăbuşire interioară a dorit să fie exprimată cumva şi în exterior.

Romanul ne poartă prin delilul unui om, simbol al incapacităţi umane de a-şi înţelege semenii şi de a trăi cu ei. Scrisă în anul 1866, cartea a influenţat nume mari ale secolului 20 printre care Camus şi Beckett.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/crima-si-pedeapsa-roman-sdpv2c8y/