Acasă Eric-Emmanuel Schmitt, Doamna Pylinska și secretul lui Chopin

Eric-Emmanuel Schmitt, Doamna Pylinska și secretul lui Chopin

Obsedat de o amintire din copilărie și fascinat de Chopin, tânărul Eric-Emmanuel se hotărăște să ia ore de pian. După un început cu stângul, doamna Pylinska, exotica și intransigenta profesoară poloneză stabilită la Paris, îi va oferi o educație muzicală originală: lecții private despre viață, despre artă și despre iubire, care, odată înțelese, îi vor revela tânărului adevărata lui vocație.

Autorul pentru „ La Libre Belgique” spune că – „«Scriu mângâind florile de câmp, fără a le mișca picăturile de rouă. Scriu făcând cerculețe în apă, pentru a pândi amplificarea undelor și dispariția lor. Scriu ca un copac în bătaia vântului, cu trunchiul inteligenței rămânând neclintit și frunzișul sensibilității fremătând», iar apoi reprezentanții  „La Libre Belgique”, despre roman, aveau să susțină că este – O poveste delicată ca o adiere, despre ucenicia acelui lucru care îi scapă rațiunii. Esențialul“.

Eric-Emmanuel Schmitt, într-un  interviu pentru „Le Progrès” suține că… „Da, am scris și o carte despre Mozart, și una despre Beethoven. Muzica este indispensabilă pentru viața mea interioară. Prin ea renasc, mă consolez sau îmi exprim suferința. Muzica are o incredibilă influență spirituală și emoțională asupra mea. Pot să stau o zi fără să scriu sau să citesc, dar nu și fără să ascult sau să fac muzică. Respir prin urechi!“.

Mai multe despre carte AICI.