Acasă Elwyn Brooks White, Pânza Charlottei

Elwyn Brooks White, Pânza Charlottei

bookpic-5-panza-charlottei-85223

Elwyn Brooks White, Pânza Charlottei, Bucureşti, Arthur, 2015

O păienjeniţă şi o copilă îşi unesc forţele pentru a salva cel mai straşnic porc care s-a născut vreodată.

Wilbur este un porcuşor sensibil, care iubeşte pe toată lumea. Pentru el o viaţă fericită înseamnă o porţie bună de mâncare şi prieteni dragi alături. Chiar şi stăpânii care îi puseseră gând rău ajung să înţeleagă ce minune au în ogradă. Iar Wilbur, porcul care leşină de emoţie ca nimeni altul, răspunde bunătăţii cu dragoste şi loialitate.

Născut la Mount Vernon, în SUA, în 1899, E.B. White este unul dintre scriitorii care s-au bucurat deopotrivă de aprecierea criticii şi a publicului. Celebru mai ales ca autor de cărţi pentru copii, Elwyn Brooks White (sau Andy, cum îi spunea de fapt mai toată lumea) a fost, începând din 1927, editor colaborator la The New Yorker. În 1963 i s-a decernat Medalia Prezidenţială pentru Libertate, iar în 1978 a primit o menţiune specială din partea juriului Pulitzer pentru scrisorile şi eseurile sale şi pentru întreaga operă. A murit în 1985, la 86 de ani, la ferma lui din Maine.

A scris doar trei cărţi pentru copii, dar toate trei sunt printre cărţile cele mai îndrăgite de copiii din întreaga lume: Stuart Little (1945), Charlotte’s Web (1952) şi The Trumpet of the Swan (1970). O anchetă realizată în 2012 de School Library Journal a arătat că Pânza Charlottei este pe locul I în topul preferinţelor cititorilor.

„Cine coboară nivelul atunci când scrie pentru copii îşi pierde vremea. Trebuie să ridici nivelul, nu să-l cobori“, spunea E.B. White într-un interviu. „Copiii sunt pretenţioşi. Sunt cititorii cei mai atenţi, curioşi, pasionaţi, sensibili, rapizi şi empatici. Acceptă, aproape fără rezerve, tot ce le propui, atâta vreme cât eşti cinstit, curajos şi clar.

Rezervă acum