Acasă Edith Piaf, Roata norocului

Edith Piaf, Roata norocului

Édith Piaf (19 decembrie 1915 – 10 octombrie 1963), născută Édith Giovanna Gassion, a fost descoperită în 1935 cântând pe stradă de Louis Leplée, patronul unui cabaret situat pe Champs-Elysées, care a făcut-o cunoscută sub pseudonimul Vrăbiuța Piaf.

În anul următor, încurajată de Raymond Asso, Édith se prezintă publicului cu numele ei adevărat. Lumea o descoperă pe scena de la ABC, unde îi seduce pe ascultători cu bine-cunoscutul cântec Mon Légionnaire.

Jean Cocteau o ajută să debuteze în teatru și film și, profitând de ocazie, ea îl ajută pe Yves Montand să-și construiască o carieră ca actor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, pleacă într-un turneu în America, care, în ciuda unor neînțelegeri, se dovedește a fi un succes. Acolo îl întâlnește pe boxerul Marcel Cerdan, alături de care trăiește o iubire pasională. După moartea lui, în octombrie 1949, suferă o depresie din care nu-și va mai reveni niciodată cu adevărat, în ciuda relațiilor viitoare (Jacques Pills, Theophanis Lamboukas). Prin cântece ca La vie en rose sau Milord, Édith Piaf devine emblema cântecului francez.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/roata-norocului-xndnrk62/