Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Comunală Miroslovești

Zi metodică la Biblioteca Comunală Miroslovești

173
0

 

Tema: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: îndeplinirea eficientă a misiunii bibliotecilor, aceea de “acces la orice materiale purtătoare de informaţii şi cunoaştere; îndrumare pentru utilizarea lor într-o manieră eficientă, care să contribuie la rezolvarea nevoilor intelectuale, sociale, culturale, de informare comunitară şi de recreere ale tuturor membrilor comunităţii locale; susţinerea învăţământului oficial, a studiul individual la orice nivel şi a proceselor de educaţie permanentă şi de deschidere către toate domeniile cunoaşterii”.

Locația: Biblioteca publică comunală Miroslovești

Data: 14.06.2018

Participanți: 10 (7 bibliotecare din bibliotecile publice comunale, 3 membri ai Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică de la Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași).

Structura și desfășurarea atelierului:     

  1. Sesiunea teoretică: prezentarea aspectelor teoretice ale problematicii tratate.

Pasul 1: Definirea conceptelor de public și non public – Chestionar

Pasul 2: Clasificarea tipurilor de publicuri și non publicuri

  1. Sesiunea practică: exersarea identificării atât a categoriilor de non publicuri, precum și a metodelor de atragere a acestora în bibliotecă.

Pasul 3: Identificarea tipurilor de publicuri și non publicuri existente în cele șase comunități – Chestionar

Pasul 4: Identificarea metodelor de atragere a non publicului în comunitățile mai sus menționate – Chestionar

Sinteza metodelor identificate de către colegele noastre din cele 7 biblioteci publice prezente: Miroslovești, Butea, Mircești, Mogoșești-Siret, Oțeleni, Stolniceni-Prăjescu și Strunga.

  1. Popularizarea serviciilor.
  2. Cluburi de lectură dedicate femeilor de diferite vârste pentru socializare.
  3. Întâlniri cu Fii satului.
  4. Ateliere de creație (desen, pictură).

Moderatorul atelierului: coordonatorul CCÎM, Aurica Dvoracic ajutată de ceilalți doi membri ai comisiei, Laura Mahu și Bogdan-Theodor Durac.

Concluzii :

Ziua Metodică din 14.06.2018, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Tema abordată a fost primită cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional, demonstrând încă odată, dacă mai era nevoie, că biblioteca chiar este centrul vital al unei comunități și că dăruirea bibliotecarului nu este doar o sintagmă fără substanță !

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism în spațiul modern și primitor alocat bibliotecii publice comunale  din Miroslovești iar din discuția cu domnul primar Constantin Cojocaru am realizat că activitatea și susținerea bibliotecii reprezintă o preocupare continuă.

Colegul nostru, Bogdan-Theodor Durac ne-a vorbit despre faptul că începând cu 25 mai 2018 intră în vigoare Regulamentul European nr. 679/27.04.2016, privind protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (General Data Protection Regulation – GDPR), regulament care va fi aplicat de toate statele Uniunii Europene și ce înseamnă acest lucru pentru noi, bibliotecarii și pentru colaboratorii noștri.

Subsemnata le-am adus la cunoștință faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi accentuând necesitatea distribuirii rapide a informației despre programul Discover EU pentru că înscrierile se încheie pe 26 iunie a.c. Fiecare colegă a primit un material de sinteză (2 foi) despre ce este Eurodesk, programele de mobilitate europene etc. De asemenea, le-am anunțat noua structură a Asociației ANBPR Filiala Iași.

Ziua metodică s-a încheiat cu regretul că timpul a trecut foarte repede și încă mai erau atâtea de spus !

Fiecărei colege i s-au predat câte 20 de exemplare din revista Convorbiri literare pentru completarea colecțiilor de periodice ale bibliotecilor lor, conform Proceselor verbale încheiate.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Miroslovești. Fotografiile realizate de colega noastră, Laura Mahu, ilustrează din plin energiile pozitive și creative ale acestei zile metodice constructive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here