Acasă Claudio Gatti, Prevestirea

Claudio Gatti, Prevestirea

Claudio Gatti, Prevestirea, Traducere de Geo Vasile, Editura Polirom, 2005, 392 p.

Claudio Gatti s-a născut la Roma în 1955. Între 1986 şi 1995 este corespondent în Statele Unite al săptămânalului L’Europeo; se dedică jurnalismului de investigaţie, publicând, din 1989, o serie de articole în Corriere della Sera. A contribuit la lucrarea Negustorii morţii, despre traficul de arme în Irak. În 1991 scrie, împreună cu Roger Cohen de la New York Times, o biografie a generalului Norman Schwarzkopf: În centrul furtunii: viaţa generalului H. Norman Schwarzkopf. A mai publicat Rămâne între noi (1991), în care prezintă relaţiile secrete dintre Statele Unite şi Italia de la finele celui de-al doilea război mondial până la sfârşitul Războiului Rece, şi, împreună cu Gail Hammer, Al cincilea scenariu (1994), o investigaţie asupra misteriosului accident de avion de la Ustica, oferind o soluţie tulburătoare numeroaselor întrebări rămase multă vreme fără răspuns.

Cât a trăit, I.P. Culianu a fost un om enigmatic. Iată însă că şi moartea sa continuă să fie învăluită în mister. Cine putea să ucidă, în mai 1991, la Chicago, un reputat istoric roman al religiilor, se întreabă Claudio Gatti, autorul romanului Prevestirea, în timpul amplei sale documentări în Statele Unite şi Europa. Scrisă alert, scandată în 24 de capitole, cartea se citeşte cu sufletul la gură datorita dramei poliţiste pe fundalul metropolei americane, dar mai ales mizei extraordinare pentru cititorul român: asasinarea profesorului Culianu, urmaş la Catedra de Istorie a religiilor de la Divinity School al lui Mircea Eliade, dar şi evaluator lucid al trecutului politic al savantului.
Cazul Culianu nu este numai un dosar poliţist, ci şi unul politic, european şi mondial, personajul Culianu fiind prezentat în toată parabola exilului său american, dar şi cu erudiţia şi memoria lui fabuloase, cu aplecările sale spre magie şi divinaţie.

Documentul poate fi împrumutat de la Secţia de Împrumut pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here