Acasă Chuck Palahniuk, Sufocare

Chuck Palahniuk, Sufocare

Victor Mancini, personajul principal al romanului Sufocare, este un fost student la Medicină care, pentru a-și putea ține în spital mama bolnavă de Alzheimer, recurge la un truc extrem de ingenios: simulează că se îneacă în restaurante de lux. Simțindu-se responsabili pentru viața sa, „salvatorii” îi trimit cecuri. Obsedat sexual, încercând (în van) să-și trateze adicția, suflet torturat care nu și-a cunoscut niciodată tatăl, Victor Mancini descoperă cu uimire că ar putea avea (sau nu?) descendență divină.

După cum mărturisește Palahniuk… „Sufocare este cartea la a cărei redactare am lucrat cel mai mult: șase luni. Spre deosebire de Fight Club (trei luni) sau Cântec de leagăn (șase săptaămâni). Dar la această perioadă se adaugă ani și ani de documentare și experiențe care de care mai bizare. De pildă, un prieten m-a lăsat sa fac disecții pe cadavre, altul mi-a povestit cum e să lucrezi la Disneyland, un medic mi-a ținut o prelegere despre alunițe și negi, folosind drept model o dansatoare exotică. Ar trebui să mi se deducă din impozit toată berea cu care le-am făcut cinste acestor interlocutori”.

Editorialiștii de la „The Washington Post”, imediat după apariția romanului, aveau să suțină că este „la fel de provocator și de obsedant precum Fight Club…Vocea lui Palahniuk e atât de clar diferențiată, încât s-ar putea spune ca autorul aparține unui gen literar cu un singur reprezentant – el însuși”, creând, astfel, impulsul lecturii.

Charles Michael „Chuck” Palahniuk (n. 1962, Pasco, Washington) este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inventivi scriitori americani contemporani. A studiat jurnalismul la Universitatea din Oregon şi, după absolvire, în anul 1986, s-a stabilit în Portland, unde a schimbat diverse slujbe înainte să se dedice scrisului. Deşi primele cărţi i-au fost refuzate de editori, care le considerau prea riscante din cauza atmosferei lor sumbre, după publicarea romanului Fight Club (1996), cariera sa literară şi-a schimbat definitiv cursul. A scris pînă în prezent peste douăzeci de romane şi cărţi de non-ficţiune, traduse deja în numeroase limbi.

Mai multe despre carte AICI.