Acasă Christine Leunens, Ceruri încătușate

Christine Leunens, Ceruri încătușate

Povestea din Ceruri încătușate a fost adaptată atât pentru scenă, cât și pentru marele ecran. Dramatizarea, regizată de Andrew Foster, a avut premiera în anul 2017, la Circa Theatre din Wellington. Ecranizarea, Jojo Rabbit, în regia lui Taika Waititi, a câștigat People’s Choice Award la ediția din 2019 a Toronto International Film Festival și a fost nominalizată în 2020 la două premii Golden Globe, șase BAFTA și șase Oscar, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Pelicula a fost răsplătită cu Writers Guild of America Award, cu AFI Award, cu premiul BAFTA, precum și cu Oscarul pentru „cel mai bun scenariu adaptat”.

De asemenea, a câștigat Humanitas Prize pentru opera de artă care promovează demnitatea, mesajul uman și libertatea. Și filmul, și cartea au fost nominalizate la USC Scripter Award.

O poveste extraordinară și profund impresionantă, care dezvăluie o lume în care adevărul se împletește strâns cu minciuna, spusă din perspectiva lui Johannes Betzler, membru al Hitlerjugend (Tineretul Hitlerist), sincer convins de misiunea sa. Plin de admirație față de Führer și de idealurile naziste, băiatul este șocat să descopere că părinții lui țin ascunsă în casa lor din Viena o fată evreică pe nume Elsa. Groaza și repulsia care îl copleșesc la început se transformă treptat în interes. iar apoi în obsesie.

După ce părinții lui dispar, doar Johannes mai știe de existența tinerei și doar el îi poate decide destinul.

Reprezentanții revistei scoțiene pentru femei „MY WEEKLY”, despre subiectul surprins în roman, evident cu trimitere la alte narațiuni specifice, susțin… „Tatuatorul de la Auschwitz, Hoțul de cărți, Băiatul cu pijamale în dungi… toate sunt cărți strălucite, care aruncă o privire asupra a ceea ce a însemnat să fii evreu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ceruri încătușate nu face excepție – și se prea poate să fie cea mai strălucită dintre toate… Răscolitoare, emoționantă, ușor de citit, încântătoare de la un capăt la altul, o poveste pe care nu o veți putea lăsa deoparte”.

Georgia Hunter, autoarea volumului Supraviețuitorii, raportat la roman ne spune că este… „Intens și cu adevărat captivant, redând lupta existențială dintre extremele eticii, ale moralității”.

Mai multe despre carte AICI.