Acasă Charles King, Marea Neagră. O istorie

Charles King, Marea Neagră. O istorie

Marea-Neagra-Historia-800px

Charles King, Marea Neagră. O istorie, Iaşi, Polirom, 2015

Considerată drept cea mai cuprinzătoare istorie a Mării Negre, din Antichitate pînă în epoca modernă, “Marea Neagră. O istorie” de Charles King este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Dorian Branea şi a Cristinei Chevereşan, disponibil în curînd şi în format digital.

Ţinuturile din jurul Mării Negre au o istorie zbuciumată. De-a lungul secolelor Marea Neagră a devenit, dintr-o simplă graniţă, o regiune care a facilitat contactul între comunităţi religioase, imperii, iar mai tîrziu naţiuni şi state.

Charles King descrie evoluţia în timp a acestei zone, de la Pontus Euxinus din Antichitatea greacă şi latină la popoarele migratoare, bizantinii şi în cele din urmă turcii Evului Mediu, apoi la cele două mari puteri, Imperiul Otoman şi Rusia, sub semnul cărora a stat epoca modernă.

Deşi în ultimele decenii au fost afectate de conflicte etnice, colaps economic şi rivalităţi, ţările din această regiune şi-au păstrat totuşi moştenirea şi interesele comune. În prezent, Marea Neagră este mai importantă ca niciodată, ea făcînd legătura între Balcani, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

„O carte esenţială pentru toţi cei care consideră că trebuie să fie informaţi în legătură cu aşa-numita «Chestiune orientală» şi care, în secret, se tem că e prea tîrziu pentru asta.” (The Guardian)

Rezervă acum