Acasă Anita Diamant, Cortul roşu

Anita Diamant, Cortul roşu

Anita Diamant, Cortul roşu, Traducere din limba engleză, note şi postfaţă de Luminiţa Marcu. Editura Polirom, 2007, 408 p.

Anita Diamant (n. 1951), cunoscută ziaristă americană, a publicat numeroase cărţi cu tematică biblică, dintre care cele mai cunoscute sunt: Living a Jewish Life (1991)? un ghid al tradiţiei iudaice în zilele noastre, Bible by Names (1996) – o cercetare asupra a peste 3000 de nume din Vechiul si Noul TestamentSaying Kaddish (1998) – o istorie a doliului în tradiţia biblică, The New Jewish Wedding (1985, revizuită în 2001) – o descriere amuzantă şi erudită a ceremoniei nupţiale evreieşti. Cortul roşu (1997) este primul ei roman, urmat de alte două: Good Harbor (2001) şi The Last Days of Dogtown (2005), care continuă explorarea universului feminin în relaţie cu variantele canonice ale unor evenimente istorice dintre cele mai diverse.

Cortul roşu este primul roman al autoarei, având la bază o muncă intensă de documentare şi oferind informaţii nu numai despre civilizaţia ebraică veterotestamentară, ci şi despre obiceiurile şi cultura altor populaţii antice. Tradus în peste 20 de limbi, volumul a fost selecţionat pe lista celor mai bune romane ale ultimilor ani de către asociaţia independentă a librarilor americani şi a devenit un bestseller mondial. Povestea Dinei, singura fiică a patriarhului Iacob, nu este nici pe departe cea mai cunoscută din Vechiul Testament. Nu se compară în nici un caz cu celebra Cântarea Cântărilor, nici măcar cu Cartea lui Ruth sau cu istoria lui Iona în pântecele chitului. Anita Diamant a avut intuiţia să aleagă din multitudinea de personaje care populează Biblia, o femeie cu o apariţie mai degrabă episodică, a cărei viaţă este, aşa cum spune ea însăşi în Prolog, „o mică paranteză între faimoasa poveste a tatălui meu, Iacob, şi glorioasa cronică a fratelui meu, Iosif”. Sărăcia detaliilor biblice despre Dina, fata Leei şi a lui Iacob şi nepoata frumoasei Rahela, lasă câmp deschis imaginaţiei Anitei Diamant, prin intermediul căreia o femeie îşi regăseşte azi glasul, într-o reconstrucţie literar-istorică ingenioasă şi plină de culoare.

Documentul poate fi împrumutat de la Secţia de Împrumut pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here