Acasă Amos Oz, Să cunoşti o femeie

Amos Oz, Să cunoşti o femeie

Amos Oz, Să cunoşti o femeie, Traducere de Antoaneta Ralian, Editura Polirom, 2004, 392 p.

Considerat cel mai mare scriitor israelian contemporan, Amos Oz s‑a născut în 1939 la Ierusalim. În 1952, după sinuciderea mamei sale, îşi schimbă numele din Klausner în Oz şi se stabileşte în kibbutzul Hulda, unde îşi va petrece mai bine de treizeci de ani. Îşi ia licenţa în filosofie şi literatură la Universitatea Ebraică din Ierusalim, dar revine apoi în kibbutz, dedicându‑se scrisului, agriculturii şi activităţii didactice la liceul local. A luptat în Războiul de Şase Zile din 1967 şi în Războiul de Yom Kippur din octombrie 1973. În 1965 îi apare prima culegere de povestiri, Acolo unde ţipă şacalii, urmată, în 1966, de romanul Altundeva, poate. În 1968 publică Soţul meu, Michael (Polirom, 2005), care a provocat o adevărată furtună literară şi politică. Romanul a fost tradus în peste douăzeci de limbi şi transpus pe marele ecran. Volumele de povestiri Spre moarte (1971) şi Dealul sfatului nelegiuit (1976, pentru care i se decernează Brenner Prize for Literature) sunt considerate printre cele mai reuşite scrieri ale sale. În 1987 îi apare Cutia neagră, bestseller în Israel şi Europa, tradus în douăzeci de limbi şi distins cu prestigiosul premiu francez „Femina Etranger”.

„10.000 de oameni au cumpărat cartea Să cunoşti o femeie în prima zi în care aceasta a apărut in librării.” (Financial Times)

Romanul reprezintă drama lui Yoel, agent al serviciilor secrete israeliene, căruia deformaţiile profesionale, reticenţele, suspiciunile şi frecventele călătorii de serviciu i-au modificat viaţa personală de soţ şi de părinte, imprimându-i o amprentă de superficialitate. Moartea soţiei într-un accident, în timp ce el se afla în străinătate, îi răstoarnă radical existenţa. Se retrage din serviciile secrete, rezistă cu încăpăţânare la toate încercările de a fi readus în slujbă şi rămâne singur între trei femei: mama, soacra şi fiica adolescentă. În această ambianţă, Yoel se concentrează asupra înţelegerii, a cunoaşterii postume a soţiei sale: încearcă să o reconstituie din amintiri, să-i descifreze enigmele şi să se cunoască pe sine în lumina unei vieţi conjugale mai mult sau mai puţin ratate.

Documentul poate fi împrumutat de la Secţia de Împrumut pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here