Acasă Alberto Moravia, Ciociara

Alberto Moravia, Ciociara

Alberto Moravia este unul dintre cei mai mari scriitori moderni pe care Italia i-a dat panteonului literaturii universale.

Romanul său, Ciociara, devenit celebru imediat după publicarea sa, reprezintă o frescă a ororilor trăite de o tânără femeie, Cesira, şi fiica sa, Rosetta în timpul ultimului război mondial.

De teama bombardamentelor, cele două părăsesc Roma, încercând să ajungă în satul natal al mamei. Inevitabil, ele trăiesc experienţe dure şi umilitoare, culminând cu un înfiorător moment ce le-a tulburat viaţa. Curând, o altă întâmplare amplifică nefericirea acestora, conducând la o adevărată ruptură între mamă şi fiică.

Dar vestea asasinării lui Michele, un tânăr ce avea o legătură puternică cu Cesira, şi pe care Rosetta îl iubea ca pe un tată, le apropie din nou.

Şi, aşa cum se întâmplă deseori în viaţă, nenorocirile o întăresc pe Cesira, determinându-i o evoluţie spirituală. Ea începe să înţeleagă, să iasă din împietrire, din indiferenţă şi egoism, să participe sufleteşte la suferinţele celor din jur şi să privească altfel lumea.

O carte cutremurătoare, despre capacitatea de a rezista încercărilor vieţii şi de a merge mai departe, privind cu încredere în viitor.

Mai multe despre carte AICI.