Acasă Adelin Petrișor, Țara cu un singur gras

Adelin Petrișor, Țara cu un singur gras

După ce a transmis de la fața locului din numeroase zone de conflict, în 2012… Adelin Petrișor a ajuns, împreună cu colegul său Cătălin Popescu, în Coreea de Nord, o țară izolată de restul lumii, în care cultul personalității unui dictator comunist a fost „perfecționat” în timp. A fost prima echipă TV din România căreia i s-a permis accesul aici, după anul 1989.

Țara cu un singur gras prezintă vizita la Phenian a celor doi jurnaliști, care au încercat să surprindă cât mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, fiind din acest motiv și protagoniștii unor incidente neplăcute.

Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte – Adelin Petrișor a participat la International Photography Awards, unde a căștigat premiul la secțiunea „Editorial Non-Pro” și s-a numărat printre finaliștii secțiunii „Discovery of the year”.

Scriitorul Emil Hurezeanu atât despre autor, cât și despre volumul său, avea să afirme: „Adelin Petrisor încearcă să schimbe registrul și să transforme documentarul filmat în carte scrisă. Veți constata singuri dacă a reușit. Oricum, notez cu plăcere că teleagitația lui contagioasă intră intr-un foarte nimerit contrapunct cu statica sumbră a celui mai interzis stat al planetei. Coreea de Nord este un fel de distopie înfometată a absurdului ideologic cu bomba nucleară, așa cum, odinioară, un fost președinte francez numea Uniunea Sovietică o Volta Superioară cu armă atomică. Cine ajunge azi în Coreea de Nord? Câteva zeci de ziariști aleși pe sprânceană. Adelin Petrisor, după cum povestește, s-a ales aproape singur. El surprinde inefabilul morbid al acestui topos carceral cu umor, bunăvoință și reflex critic. Trăsături indispensabile exploratorului de profesie fără polițe de asigurare pentru întâlnirea cu monștrii nonsacri”.

Mai multe despre carte AICI.