Acasă Ileana Vulpescu, Arta conversației

Ileana Vulpescu, Arta conversației

18472338

Ileana Vulpescu, Arta conversaţiei, Editura Art, Bucureşti, 2014

Arta conversaţiei este o proză centrată pe un singur personaj migălit cu singurătate, o lungă confesiune unde râsul se întrepătrunde cu lacrimile, încinsă de un brâu de sinceritate şi de umanitate neclintită. Scrisă cu o agerime a privirii ieşită din comun, scrisă în registru realist, dar şi livresc, scrisă îndrăzneţ de pudic şi dozată cu mult chibzuit rafinament.

Personajul principal este doctorul Sânziana Hangan, care prin prisma întâlnirii unui vechi prieten, care e de fapt o veche iubire neîmplinită cu care are o fetiță (despre care acesta aflase de curând), ne destăinuie amănunte foarte interesante din viața ei și a mamei sale, care o crescuse cu multe sacrificii, fiind  părinte unic, tatăl ei, doctor la rândul lui, murind pe front. Povestea noastră are loc în perioada comunistă. Sânziana ne povestește întâmplări petrecute în copilărie, în adolescență sau în timpul facultății și întâlnirea cu primul ei soț.

Din păcate, după citirea cărții descoperim că anumite lucruri  din societatea românească funcționează și acum pe aceleași principii.

Rezervă acum