Acasă 10. Raymond Chandler, Play-Back

10. Raymond Chandler, Play-Back

În ianuarie 1935, povestirea Killer in the Rain îl introduce pentru prima oară pe detectivul Philip Marlowe. Sarcastic, dur și băutor de calibru, Marlowe rămâne un om al onoarei, un cavaler al secolului XX, cu diplomă de universitate și înclinații poetice. Douăzeci de ani și șapte romane mai târziu, Marlowe devine sinonim cu termenul „detectiv particular”, iar creatorul său – maestru absolut al școlii americane hard-boiled a romanului polițist.

LA ÎNCEPUTUL LUI 1952…
un client necunoscut îl angajează pe Marlowe prin diverși interpuși. Sarcina sa este să urmărească o splendidă roșcată, care călătorește sub numele de Eleanor King. În realitate, o cheamă Betty Mayfield, iar Marlowe o însoțește din umbră până la orășelul de coastă Esmeralda, din California. Acolo, însă, nimeni nu suflă un cuvânt la auzul întrebărilor lui Marlowe.

ÎNSĂ MAYFIELD ESTE URMĂRITĂ…
și de un al doilea bărbat, care a recunoscut-o în trenul ce o ducea spre vest. Misteriosul personaj vrea să o șantajeze dar, în timp ce Marlowe le dă târcoale prin Esmeralda, șantajistul sfârșește mort în camera ei de hotel.

SPERIATĂ…
Betty, „obiectivul” lui Marlowe, îi cere ajutorul. Și, pentru prima oară în cariera sa, detectivul se hotărăște să ajute persoana pe care trebuia să o urmărească și să se întoarcă împotriva clientului care îl angajase. Pe măsură ce intră în scenă o galerie de personaje dubioase, printre care un avocat taciturn, un gangster „pensionat” și un ucigaș plătit, cazul devine din ce în ce mai complicat…